Remove this ad

avatar

mrzahz

superstar

Posts: 598

Lead

May 21 12 2:29 PM

Tags : :

akta Keterangan Pindaan 2012 - byk bahaya menunggu pemilik akaun ISP

Evidence (Amendment) (No. 2) Act 2012, Rang undang-undang KETERANGAN (PINDAAN) 2012 membabitkan kesalahan siber, tertuduh dikhususkan kepada pemilik akaun berdaftar internet dengan ISP di anggap bersalah sehingga dia dapat membuktikan sebaliknya ".
 
Jika byk PC LAN tersambung kepada 1 router ISP-WIFI/LAN(contohnya dipejabat/kafesiber/hotspot zone/wifi dirumah/wifi kena hacked), dan salah seorang pengguna dalam PC-laptop LAN/WIFI berkenaan telah melakukan satu kesalahan jenayah siber, sedangkan pemilik akaun hanya memberikan perkhidmatan internet shj kepada pelanggan/pengguna mereka.
 
malangnya dalam pindaan akta keterangan 2012 ini, pemilik akaun dikenakan pertuduhan dan dianggap bersalah sehingga dia dapat memberi bukti yang dia tidak melakukan kesalahan berkenaan.
 
Langkah ini lebih kepada memindahkan beban pembuktian dari pihak berkuasa kepada pemilik akaun berkenaan.

maknanya pihak berkuasa malas nak buat siasatan terperinci, dapat ajer siapa punya line yang buat hal, tak kira lah siapa yang guna line tu, terus hukum bersalah
 
Jadi tertuduh kenalah lantik pakar IT sendiri, lantik pakar forensik sendiri untuk membuktikan yang dia tidak bersalah.
susah nii macam ni.. ini macam punya undang-undang kartun pun nak di buat juga kerr???
--> huhuhu ini mcm banyak bahaya punya akta ni, apa komen kawan-kawan

Quote    Reply   
Remove this ad
Remove this ad
avatar

mrzahz

superstar

Posts: 598

#2 [url]

May 25 12 5:34 PM

rupanya guna vpn ni boleh tambah kelajuan donload.. ini mcm sudah bagus. ada byk pakej .. vpn murah rm10.00 sebulan pun ada rm30 sebulan pun ada .. lagi bleh sorok ip kita,, contoh user buat hal kecoh dgn pihak berkuasa/langgar undang-undang.. biasanya owner line yang kena ngap.. tapi guna vpn ni tak dapek skmm nak trace owner ip yang berkenaan.. kira ada lah kaedahnya lagi utk elak dari kena ngap jika user kita buat hal.

Quote    Reply   
Add Reply

Quick Reply

bbcode help